اما بدون شك اسپيلبرگ و عوامل فيلم جديدش «BFG» ستاره روز چهارم جشنواره كن بودند. استيون اسپيلبرگ، كاتلين كندي، ژرمين كلمنت، ربكا هال، پنلوپه ويلتون و رابي بارنهيل در كنار غول مهرباني يعني مارك رايلنس عوامل ساخت آخرين اثر اسپيلبرگ روي فرش قرمز رفتند و در نشست خبري اين فيلم اسپيلبرگ با يادآوري اين كه اين فيلم را با اقتباس از كتاب مشهور رولد دال نويسنده فقيد ادبيات كودك كه سال 1982 منتشر شد ساخته، از ديگر كتابهاي محبوب اين نويسنده در ميان مردم چون «جيمز و هلوي غولپيكر»، «ماتيلدا» و «كارخانه شكلات سازي» ياد كرد. او در پاسخ به سوال يك روزنامهنگار مبني بر اين كه وقتي فيلم را ميساخت از احساسات ضدسامي رولد دال اطلاع داشت، پاسخ مثبت داد و گفت: من به داستان اين نويسنده كار داشتم و اصلا به من ارتباطي ندارد كه وي چه باورهايي داشت، يا ميتوانست داشته باشد. اين كتاب كه درباره يك دختر بچه يتيم و يك غول بزرگ مهربان است كه در سرزمين غولها زندگي ميكند، آنقدر پيام زيبا و مثبتي داشت كه تصميم گرفتم اين فيلم را جلوي دوربين ببرم.»
7فاز:
روز چهارم اکران در جشنواره کن چطور گذشت؟
اسپيلبرگ و رايلنس، آينس واردا و مارن اده
در روز چهارم اکران فيلمهاي بخش مسابقه در فستيوال کن، دو فيلم به نمايش درآمدند: «خدمتکار» ساخته پارک چان ووک و فيلمي به کارگرداني مارن اده، «توني اردمن» که توانست رتبه خوبي هم از منتقدان بگيرد. با چهار ستاره از پيتر بردشاو منتقد گاردين و ديگر منتقدان کن، در حال حاضر در کنار «اهريمن نئوني» دومين فيلم بسيار خوب جشنواره تا به اينجاست. نمره فيلم مارن اده، در حال حاضر در جدول ارزشگذاري 8.56 است. با اين وجود بايد مارن اده را يکي از شانسهاي بردن نخل طلاي کن دانست. از ديگر ميهمانان برجسته ديروز آنيس وردا کارگردان نامدار فرانسوي بود که درجشنواره کن حضور يافت. او سال پيش نخل طلاي افتخاري جشنواره کن را دريافت کرده بود.
اما بدون شک اسپيلبرگ و عوامل فيلم جديدش «BFG» ستاره روز چهارم جشنواره کن بودند. استيون اسپيلبرگ، کاتلين کندي، ژرمين کلمنت، ربکا هال، پنلوپه ويلتون و رابي بارنهيل در کنار غول مهرباني يعني مارک رايلنس عوامل ساخت آخرين اثر اسپيلبرگ روي فرش قرمز رفتند و در نشست خبري اين فيلم اسپيلبرگ با يادآوري اين که اين فيلم را با اقتباس از کتاب مشهور رولد دال نويسنده فقيد ادبيات کودک که سال1982 منتشر شد ساخته، از ديگر کتابهاي محبوب اين نويسنده در ميان مردم چون «جيمز و هلوي غولپيکر»، «ماتيلدا» و «کارخانه شکلات سازي» ياد کرد. او در پاسخ به سوال يک روزنامهنگار مبني بر اين که وقتي فيلم را ميساخت از احساسات ضدسامي رولد دال اطلاع داشت، پاسخ مثبت داد و گفت: من به داستان اين نويسنده کار داشتم و اصلا به من ارتباطي ندارد که وي چه باورهايي داشت، يا ميتوانست داشته باشد. اين کتاب که درباره يک دختر بچه يتيم و يک غول بزرگ مهربان است که در سرزمين غولها زندگي ميکند، آنقدر پيام زيبا و مثبتي داشت که تصميم گرفتم اين فيلم را جلوي دوربين ببرم.»
اسپيلرگ 69 ساله در نشست خبري فيلم از احساساتي که فيلم در او زنده کرده سخن گفت و از لذت کار کردن با مليسا متيسن فيلمنامه نويس اين فيلم که فيلمنامه «اي تي» را نوشته بود، ياد کرد. اين فيلمنامه نويس در ماه نوامبر درگذشت.
اسپيلبرگ درباره دومين همکاري خود با مارک رايلنس هم حرف زد. اين دو در «پل جاسوسها» با هم همکاري کرده بودند و آن همکاري موجب دريافت جايزه اسکار نقش مکمل براي اين بازيگر بريتانيايي شده بود.
اسپيلبرگ درباره رايلنس گفت: «خيلي خوش شانس بودم که با او آشنا شدم و خوش شانس تر براي اين که با هم دوست شديم. آدمهاي اندکي هستند که در سينما با هم آشنا شده باشيم و به زندگي خصوصيام هم راه داشته باشند. مارک يکي از اين معدود آدمهاست.»
رابي بارنهيل بازيگر 11 ساله بريتانيايي که در نقش دختر يتيم بازي کرده هم به عنوان جوانترين عضو گروه سازنده اين فيلم در اين نشست گفت: پيش از اين فقط به کلاس تئاتر ميرفتم و حالا فکر ميکنم روياهايم واقعي شدهاند. «غول بزرگ مهربان» از اول جولاي توسط استوديو ديزني اکران ميشود.
غول بزرگ مهربان خاطره «اي-تي» را زنده خواهد کرد؟
نگاهي به آخرين ساخته اسپيلبرگ در جشنواره کن
بسياري در سراسر دنيا منتظر تماشاي يکي از فيلمهاي خارج از مسابقه بودند، «غول بزرگ مهربان». استيون اسپيلبرگ اين بار به سراغ کتاب محبوب کودکان غول بزرگ مهربان اثر رولد دال رفته و با کمک جلوه هاي بصري اين فانتزي را جان بخشيده است. مارک ريلانس نقش غول را در فيلم ايفا مي کند. داستان درباره دختري به نام سوفي است که با غول بزرگ مهرباني آشنا و متوجه مي شود بقيه غول ها بدجنسند و مي خواهند کودکان انگلستان را بخورند...
نگاهي کوتاه ميکنيم به بازخوردهاي فيلم در بين منتقدان:
تيم گريرسون - اسکرين ديلي: «وقتي به فيلم فکر مي کنيد؛ استيون اسپيلبرگ و غول بزرگ مهربان در يک خط کاري قرار دارند: پرورش و ارايه روياهاي فرهنگي. در نتيجه غافلگير کننده نيست که اقتباس اين کارگردان ستايش شده از کتاب رولد دال لذت بخش است. غول بزرگ مهربان در مقايسه با ايي- تي بيشتر يک دستاورد تکنيکي است تا يک تجربه عاطفي پرو پيمان . غول بزرگ مهربان فيلمي خانوادگي بسيار مفرح و عاطفي است و نقش آفريني پراحساس و اندوهبار مارک ريلانس در نقش غول بزرگ مهربان به شدت به فيلم کمک مي کند. اما غول بزرگ مهربان يک شاهکار تمام و کمال نيست و به ما يادآوري مي کند که استيون اسپيلبرگ در 69 سالگي مي تواند دنيايي را خلق کند و وارد خاطره جمعي ما شود. به خصوص که عضو يک خانواده بودن نياز ماست.»
منتقد سايت سينه-وو: «اسپيلبرگ رابطه نزديکي با جشنواره فيلم کن دارد. او چند سال پيش رياست هيات داوران را داشت و اينديانا جونز و قلمرو جمجه بلورين(2008) افتتاحيه جشنواره بود. او امسال با اقتباسي از کتاب بسيار محبوب رولد دال غول بزرگ مهربان به کن برگشته است. فيلم از ان مدل فيلم هاي قديمي کودکان است....غول بزرگ مهربان شايد نماينده اي براي خود اسپيلبرگ باشد؛ يک روياساز که وقتي به سراغ فيلم هاي کودکانه اي او مي رويم موضوعشان تسکين تنهايي کودکانه است.»
پيتر بردشاو- گاردين: قطعا عجيب نيست که بگوييم ستاره فيلم، همان غول بزرگ مهربان است. اما انتخاب بازيگر اين نقش يکي از سختترين انتخاب بازيگرها بوده. بازي متمايز، درخشان و شگفتانگيز مارک رايلنس اين فيلم را فيلم کرده است. اين آخرين اثر اسپيلبرگ اقتباسي از رمان دولد دال نوشته مليسا متيسون، همان فيلمنامهنويسي است که «اي-تي» را براي اسپيلبرگ نوشت. بدون وجود رايلنس قطعا فيلم جذابيت و شيريني خود را به تمام از دست نميداد اما حالا با حضور او فيلم به درجه ديگري از استاندارد رسيده است. «BFG» غول بزرگ و مهرباني است از طرف کارگرداني که خوب بلد است فيلمهايي در اين اندازه و سبک بسازد.
روز پنجم جشنواره کن چطور گذشت؟
جف نيکولز، جيم جارموش، گليشفته فراهاني و ديگران
پنجمين روز جشنواره کن 2016 براي علاقمندان ايراني يکي از روزهاي خاص بود .فيلم اول امروز LOVING دوست داشتن نام داشت. فيلمي به کارگرداني جف نيکولز ساخته شده و محصول مشترک آمريکا و انگليس/ داستان فيلم درباره ازدواج يک سفيد پوست و سياه پوست در 60 سال پيش است که بخاطر اين عشق و ازدواج به زندان مي افتند و... جف نيکولز که در جشنواره برلين 2016 هم با «ويژه نيمه شب» حضور داشت، پيش از اين هم يک بار کانديد نخل طلا شده است. «دوست داشتن» جمعا با نمره 6.7 در جدول تثبيت شد.
فيلم دوم رقابت ها در روز پنجم کن 2016 PATERSON پترسن محصول آمريکاست و جيم جارموش کارگردان سرشناس آن را ساخته است. فيلم درباره راننده اتوبوسي است که شاعر هم هست. جيم جارموش بيش از 5 بار نامزد نخل طلا شده اما تاکنون موفق به بردن آن نشده است و اميدوار است امسال اين اتفاق رخ دهد.
امروز گلشيفته فراهاني هم به عنوان يکي از بازيگران اصلي فيلم در فرض قرمز اکران حضور داشت. «پترسن» در حال حاضر با بازتاب خوبي که در ميان منتقدان داشته است با نمره 7.80 در رده فيلمهاي خيلي خوب جشنواره قرار دارد و اين در حالي است که فيلم نيکولاس وينديگ رفن با آنکه هنوز به اکران عمومي در کن درنيامده در صدر جدول امتيازهاست. و اما در انتها فيلمي از بخش خارج از مسابقه اکران شد بانام دست هاي سنگي hands of stone که رابرت دنيرو در آن حضور داشت. آشر هم در اين فيلم نقش آفريني کرده است.
ماريون کوتيار؛ از سرزمين ماه
روز يکشنبه فيلم فرانسوي "از سرزمين ماه" (From the Land of the Moon) به کارگرداني نيکول گارسيا در بخش مسابقه اصلي جشنواره کن روي پرده رفت. داستان اين فيلم که از روي رماني ايتاليايي نوشته ميلنا آگوس ساخته شده است، بين 1943 تا اواسط دهه 1960 روي ميدهد و درباره روابط عاشقانه زني جوان با بازي ماريون کوتيار بازيگر فرانسوي برنده اسکار است. لويي گارل ديگر بازيگر "از سرزمين ماه" است.
"از سرزمين ماه" بعد از "رقيب" در 2002 و "چارلي ميگويد" در 2006، سومين فيلم گارسيا بازيگر و کارگردان است که در بخش مسابقه کن رقابت ميکند. کوتيار امسال فيلم "فقط پايان دنياست" (it's only the end of the world) به کارگرداني زاويه دولان را هم در بخش مسابقه اصلي دارد. او در فيلم جديد کارگردان جوان کانادايي با ليا سدو و ونسال کاسل همبازي است. دو سال پيش نيز فيلم "دو روز، يک شب" به کارگرداني لوک و ژان پيير داردن برادران فيلمساز بلژيکي با بازي کوتيار در بخش مسابقه اصلي کن نمايش داده شد.
عزيز آمريکايي" (American Honey) به کارگرداني آندرا آرنولد توليد مشترک آمريکا و بريتانيا، ديگر فيلمي بود که روز يکشنبه در بخش مسابقه اصلي نمايش داده شد. آرنولد فيلمنامهنويس و کارگردان بريتانيايي يکي از سه کارگردان زن حاضر در بخش مسابقه اين دوره جشنواره کن است. "جاده سرخ" (2006) اولين تجربه کارگرداني آرنولد و "مخزن ماهي" (2009) دومين فيلم او، هر دو پيش از اين برنده جايزه هيئت داوران جشنواره کن شدهاند و او خودش در 2012 يکي از داوران بخش مسابقه اصلي بود.
ساشا لين، شايا لابوف و رايلي کيو در "عزيز آمريکايي" بازي ميکنند. تازهترين فيلم آرنولد که اولين فيلم آمريکايي کارنامهاش هم هست، درباره چند جوان آمريکايي است که روزها اشتراک مجله ميفروشند و شبها را در مهمانيهاي مختلف ميگذرانند و دائم دردسر درست ميکنند. آرنولد براي ساخت "عزيز آمريکايي" حدود 12 هزار مايل سفر کرد و فيلم خود را در ايالات مرکزي آمريکا فيلمبرداري کرد.
روز يکشنبه همچنين فيلم آمريکايي "آدمهاي خوب" (The Nice Guys) به کارگرداني شين بلک در بخش خارج از مسابقه کن نمايش داده شد. رايان گاسلينگ و راسل کرو در اين فيلم نقش دو کارآگاه نامتعارف را بازي ميکنند که در حال تحقيق درباره قتل زني جوان هستند.
"Kiss Kiss Bang Bang" اولين فيلم بلند داستاني بلک در 2005 در بخش خارج از مسابقه کن روي پرده رفت. "رود گمشده" اولين تجربه کارگرداني گاسلينگ نيز در 2014 در بخش نوعي نگاه کن به نمايش درآمد و با واکنشهاي نه چندان مثبت روبرو شد. "رابين هود" به کارگرداني ريدلي اسکات با بازي راسل کرو در نقش اصلي در 2010 فيلم افتتاحيه کن بود.
ميزگرد مطبوعاتي با حضور ژوليت بينوش
«ژوليت بينوش» بازيگر معروف فرانسوي در يک ميزگرد سينمايي که در هتل "مجستيک" شهر کن برگزار ميشد از گفتوگويي با "استيون اسپيلبرگ" سخن به ميان آورد که در آن از اين کارگردان بزرگ درباره چرايي حضور کمرنگ زنان در نقش اصلي فيلمهايش سوال کرد.
بينوش" گفت: "اسپيلبرگ" در پاسخ به سوال من از خودش دفاع کرد و به ساخت فيلم "رنگ ارغواني" در سال 1985 اشاره کرد اما در واقع او پس از آن فيلم، هيچ فيلم ديگري با بازي زنان در نقش اصلي نساخت. ميتوان گفت که عدم استفاده از زنان در نقشهاي اصلي در فيلمهاي "اسپيلبرگ" يکي از دلايل اصلي بود که "بينوش" بازي در فيلم "پارک ژوراسيک" را رد کرد، نقشي که در نهايت به "لارا درن" رسيد. بينوش" در بخش ديگري از صحبتهايش به گفتگو با "مارتين اسکورسيزي" پيرامون موضوعي مشابه يعني استفاده بيشتر از زنان در نقش اصلي فيلمها اشاره کرد و گفت: گرچه "اسکورسيزي" وجه فمينيستي زيادي دارد اما اين وجه را در آثارش بروز نميدهد.
اين بازيگر 52 ساله ادامه داد: گفتوگو با "اليور آساياس" کارگردان مطرح فرانسوي در اين باره موفقتر بود و در تماس تلفني به او پيشنهاد دادم، فيلمهاي بيشتري با نقش اصلي زنان بسازد و "آساياس" نيز به نقش مهم زنان در سينما وعلاقهاش به بازي "اينگريد برگمن" اشاره کرد. مدتي پس از اين تماس تلفني، "آساياس" تصميم به ساخت فيلم "ابرهاي سليس ماريا" گرفت که "ژوليت بينوش" نيز يکي از سه نقش اصلي آن را بر عهده داشت و فيلم پس از نمايش در بخش رقابتي کن 2014 جايزه بهترين بازيگر زن جشنواره را براي "کريستين استوارت" به ارمغان آورد تا او اولين بازيگر آمريکايي دريافتکننده اين جايزه از کن باشد.
به گزارش گاردين، براساس يک مطالعه انجام شده در دانشگاه کاليفرنياي جنوبي، در معروفترين فيلم ساخته شده بين سالهاي 2007 تا 2014، زنان کمتر از يک سوم از نقشهاي با ديالوگ را در اختيار داشتند. همچنين پژوهش مرکز مطالعات زنان در سينما و تلويزيون دانشگاه ايالات "سن يهگو" نيز حاکي از آن است که زنان در سال 2014 تنها 7 درصد از 250 فيلم برتر هاليوود را کارگرداني کردهاند. ژوليت بينوش" پس از کسب جايزه اسکار بازيگري براي فيلم "بيمار انگليسي" در سال 1977 از هاليوود فاصله گرفت و بيشتر در فيلمهاي اروپايي مقابل دوربين رفت. او در پاسخ به سوالي درباره مسير زندگي هنري خود توضيح داد: به سمت فيلمهايي جذب شدم که خيلي متفاوت و از کشورهاي گوناگون بودند. هرگز زندگي در هاليوود را انتخاب نکردم چون به زندگي براساس يک قاب سازگاري ندارم، ميدانستم بايد از اين سيستم فاصله بگيرم. مستقل بودن مهمترين چيز است و فکر ميکنم بايد به اندازه کافي باهوش باشيد تا به موقع وارد و به موقع از ميدان خارج شويد و به سيستمي تعلق نداشته باشيد که روح شما را تسخير ميکند. ژوليت بينوش" علاوه بر "بيمار انگليسي" بازي در فيلمهايي چون "سه رنگ: آبي" اثر "کريستوف کيشلوفسکي"، دو فيلم "کپي برابر اصل" و "شيرين" ساخته عباس کيارستمي و "پنهان" به کارگرداني "ميشائي هانکه" را در کارنامه سينمايي دارد.